Pages

Wednesday, May 30, 2012

Review : Zombijaya daripada Adib Zaini keluaran FIXI





Assalamualaikum...


Sehat? ada jumpa zombi tadi? atau sendiri dah bertukar manjadi zombi? okeh..abang dah lama tak review novel novel  ni..maklumlah..mahasiswa ni kenalah membaca slide note power point aje..tak kan nak review slide note plak kan... so novel kali ni... ZOMBIJAYA ..ditulis oleh Adib Zaini...keluaran FIXI...

novel ni abang beli masa Rock The Youth 2012 di Shah Alam yang lalu.. memang dah teringin nak beli novel nie..baca review pun sedap sedap macam masak lemak cili padi kaw..

ok.. Zombijaya .. hurm.. seriusly masa mula bab bab awal abang ingat zombi tu macam ironi kepada jalan penceritaan dalam novel ni..tapi memang ada zombi pada pot ceritanya..abang tertitpu pada awalnya..tapi abang suka..cara Adib Zaini membawakan watak watak dalam cerita ni memang baik..kalau di baca, kenapa tetiba ada watak baru dikala watak lama baru nak naik..mula mula macam tak seronok..tapi bila watak baru dan lama bertemu..memang senggama kepala otak..stimmmm gitew masa membaca..

dan rasa seperti nak makan daging penulis kerana membunuh watak adik kecil yang dalam kepala otak abang ni mungkin budak kecik ini comel lotey..manis dan peminat Spongebob..kalau yang dah baca, pasti tahu siapa.. ok, Zombijaya ni walaupun pada awalnya agak "perlahan" untuk zombi tu muncul, tapi pada penghujungya sangat layan..siapa yang tak nak kalau jalan ceritanya berkisarkan di Malaysia, dengan situasi yang susah nak diterima otak...

Imaginasi penulis lebih kepada watak watak yang dibawa..bukan kepada cerita zombi tu..bukan dari mana zombi muncul..apa kesudahan zombi..siapa yang bertanggungjawab dengan kes zombi ni..imaginasi penulis lebih kepada watak watak manusia yang sihat yang masih belum digigit zombi ni..kalau diteruskan membaca hingga akhir..korang kalau baca, mesti rasa " tolonglah hidup tolanglah hidup..jangan mati jangan mati" ..

bukan setakat zombi sahaje yang dicerita, tapi kisah kehidupan masyarakat malaysia sendiri yang dah macam zombi sebelum tu..dengan kisah malasnya, kasarnya, curangnya..curang? ok zombi tak bercinta jadi tak curang..itulah yang menjadi makanan novel ni pada permulaan cerita..

ok..novel yang sangat baik..cover pun menarik walaupun cetakan kedua..yes! cetakan kedua!..
kalau ada mana mana pengarah filem/producer (kecuali David Teoh) yang baca novel nie..korang akan 
BOX OFFICE..sila terjemahkan novel ini ke filem..tapi..kita kan sudah ada Zombi Kampung Pisang?
 ok..tu hero gagah perkasa..nie abang nak hero yang kurus dan "nipis"..dan bukan Saipul Apek ok..

Penamatnya? penamatnya..silalah korbankan ringgit malaysia kamu semua untuk memiliki novel ni..
boleh di beli secara alam maya ciptaan freemanson ini di FIXI .. abang dalam perancangan membeli 
Kasino , Cekik dan juga Invansi .. 

Zombijaya 4/5 - "Viagara adalah ubat pencegah daripda menjadi zombi #truestory"

Assalamulaikum ~~



37 comments:

MizzTina said...

belum beli lg.. buku yg ada xhbs baca lg.. hehehe

ICAH BANJARMASIN said...

Mantef banget artikelnya abang..

eLL said...

mcm menarik juga jalan cerita buku ni

eLLa n aLia said...

thanks atas review.. nak beli mana?

John said...

eh ini sudah mantapp! kena carik camni :D

Jemput la datang rumah saya, cuma ade dinding je T_T ! LOL

Noh Kodiang said...

terbaekk r tokkk!!!

kangtokkomputer said...

artikel keren sob... :)
Belajar Sistem Komputer

mastokkenari said...

hadir numpang baca2 disini, kawan... bagus nih artikelnya ... :)
Solusi Problem Komputer

Mr.PinGu said...

zombie ada je iaitu zombie kampung pisang hehee

gnesop said...

cam menarik jer...

Mr. Jagung said...

macam menarik..berapa ketebalan dia ye??..hehe..viagara??..hehe

sara pedrosa said...

menarik kot kalau buat filem..

dah baca Awang Vampiro? kisah vampire malaysia..bestttt
huhu.

~Salam perkenalan

keen keen said...

zombiejaya nie dah shoot wat movie dah pun :) hehe next year kuar kan?

aima said...

tgk cover cam x menarik jo...but dont judge the book it cover kan...kat populor ado dok?, kita try tgk n review ari ni...

Cik Semut... said...

haha..comel je zombi 1 malaysia ;p

Amalina Ulya said...

tak penah lg baca novel zombi2 ni .
macam menarik je ...

rabun said...

cover mcm buku dzaman dulu dulu... penerbitan yang berani dan lari dari klise ...

penyuluh perikanan said...

wah rupanya masih ada juga Zpmbiejaya ya sobat....

wunny said...

wah cerita macam best jeeee! nanti once dah habis semua buku, kita pegi beli! ;D

milasharmila said...

aaa... lama dh nk bli buku niee.. tp blum terbeli plak.. haha

Makwe Kintan said...

buku zombi? sejarah zombi kg pisang ye...oooo

atIEsAyAnGkAmU said...

amboi laen mcm je sis tgk buku nih...hehhe...
tp dri review mcm menarik...

ADMIN Variasi Blogger said...

novel yang seru tuk dibaca sob :D




admin " variasi blogger "

Bee Haa said...

novel ke?? ingat komik tadi.. eh eh,, ke buku teks sejarah ni?? haha

Syafiqah Othman said...

eh..zombi apa ni??hahaha

Adylia Qarissa said...

baru tau ini novel :0

Ropink M said...

hohoho, ngeri kalo ama yang ginian :)

Ummu Ainan said...

cerita hantu ye

shandye. said...

semoga zizan mampu mengangkat watak nipis dengan sebaik mungkin tanpa merosakkan essence keseluruhan cerita zombijaya.

=)

farhana hamid said...

zom...bi?

Dianaa said...

Buku2 Fixi memang best pun. Nanti try la baca LICIK and BISIK. Best gilaaaa! :D
tapi buku ZOMBIJAYA ni tak beli lagi la

.:|kamaryeah|:. said...

wah..macam menarik je...
nk kene beli nie~

nadilah said...

Maaf x pernah nampak kecuali kat sini.. berapa harga & kat mana nak beli ..

Edy Fee said...

tengok cover pon dah seram.hahaha terbaik la...

Nur Emilya said...

novel ke komik ni heheh ^^V

♥e'in♥ said...

mcm menarik je.. huhu

Harun Ar said...

Nah menarik ni... bermanfaat lagi... Nice

Related Posts with Thumbnails